Sun Tzu - Savaş Sanatı'ndan Alıntılar


Anadilinde Basım Tarihi: Ekim 2014
Sayfa sayısı: 80
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Tür: Dünya Klasikleri, Felsefe, Kişisel Gelişim
Arka Kapak: Sun Zi / Sun Tzu (MÖ 6. yy): Yazarın adı Wade-Giles transkripsiyon sisteminde “Sun Tzu”, Pin-Yin transkripsiyon sisteminde “Sun Zi” olarak yazılmaktadır. Doğum ve ölüm tarihi tam olarak bilinmemektedir. Komutan ve düşünür olarak ünlenen Sun Zi’nin Savaş Sanatı adlı eseri insanlık tarihinin en eski ve en fazla araştırılan ve tartışılan strateji eseridir. Bütün dünyada sadece askerlik alanında değil, iş idaresi ve kişisel gelişim gibi pek çok alanda da bir strateji klasiği olarak kabul görmüştür.
Pulat Otkan (1942-2014): DTCF Sinoloji kürsüsü başkanlığını uzun yıllar yürütmüş, bunun yanı sıra Japon Dili ve Edebiyatı kürsüsünü kurmuştur. Japon hükümeti tarafından çok az kişiye verilen “The Order of the Rising Sun, Gold Rays With Rossette” nişanı sahibidir. Çin ve Japon dili, kültürü ve tarihi, Orta Asya Türk Tarihi sahalarında araştırmalar yapmış, çok değerli bilimsel eserler vermiştir.
Giray Fidan (1980): Prof. Dr. Pulat Otkan’ın öğrencisidir. Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Tarihte Türk-Çin ilişkileri, Çin dili, kültürü, tarihi, Sinoloji ve Tibetoloji üzerine araştırmalar yapmaktadır. Türk-Çin ilişkileri, Çin kültürü, tarihi, medeniyeti ve Çin dış siyaseti ile ilgili birçok makale ve kitabı bulunmaktadır.


12 - Muzaffer olacak ordu terazinin kefesindeki bir zhu'ya karşı öteki kefedeki bir yi gibidir, yenik düşecek ordu terazinin kefesindeki bir yi'ye karşı öteki kefedeki bir zhu gibidir. Zaferi kazanacak olanın savaşan halkıdır, derin bir vadiyi basacak bir taşkın birikimi gibi duran.
14 - Uzun savaştan fayda görmüş bir ülke yoktur.
16 - Düşmanın koruması gereken noktalar çoğalınca, saldıracağımız yerlerdeki düşman sayısı da azalmış olur.
17 - Savaşın can alıcı noktası düşmana hareketlerimizi göstermemek, ne yapacağımızı anlamamasını sağlamaktır. Konuşlanışı belli etmemek en derindeki casusların bile bilgi edinmesine izin vermez, böylece en bilge olanlar bile plan yapamaz hale gelir.
25 - Irmağı geçince sudan uzak durmak gerekir; düşman ırmağı geçmek için geliyorsa onu suyun içinde değil, ırmağın yarısını geçerken karşılayarak saldırmak avantajlıdır; savaşa tutuşmak istiyorsan düşmanı ırmak kıyısında karşılama; güneşe karşı yüksek bir yerde mevzilen; [tekneleriyle] akıntı yönünde gelen düşmanı karşılamaya kalkma. Bunlar ırmakta askerin savaş düzeni kurallarıdır.
28 - Askerler disiplinle eğitilmeli ve yönetilmelidir, böylece emirlere itaat ederler; disiplinsiz bir eğitim alanlar emirlere itaat etmezler. Emirlere kayıtsız şartsız itaat ederlerse komutan ordusunun güvenini kazanmış demektir ve emirlerinin yerine getirilmesini sağlama almıştır./İleriyi düşünmeden düşmanı küçümseyip gelişigüzel üstüne gidince düşmana tutsak düşmek kaçınılmazdır.
31 - Askerlerinin saldırı gücünü bilen, ancak düşmanın saldırı gücünü bilmeyen komutanın zaferi kazanma olasılığı yarı yarıyadır; düşmanın saldırı gücünü bilen, ancak kendi askerinin saldırma gücünden emin olmayanın zaferi kazanma olasılığı yarı yarıyadır; düşmanın saldırı gücünü ve kendi askerlerinin saldırı gücünü bilen, ancak arazinin savaşmaya uygun olup olmadığını bilmeyenin de zafer kazanma şansı yarı yarıyadır.
34 - Savaşta en önemli unsur sürattir, düşman hazırlıksızken harekete geçilmeli, öngöremediği yoldan gidilmeli, beklemediği anda vurulmalıdır.
41 - (Komutan) rütbeye ve yüz altınlık menfaatlere düşkünse, düşmanın durumunu bilmiyorsa, insancıl değilse o kişiden komutan olmaz, hükümdarın yardımcısı olmaz, zafer sahibi olmaz.42 - Bu ne maharettir! Bu ne hikmettir! Casusların kullanılmayacağı bir yer yoktur. Eğer casusun işi başlamadan birileri tarafından duyulmuşsa casus ve duyduklarını anlatanların tamamı öldürülmelidir./Casusun 5 çeşidi vardır;
1-Yerel casuslar, düşman toprağında yaşayan yerli kişilerdir.
2-Düşman içindeki casus,düşman ordusunun içindeki subaylardandır.
3-Taraf değiştirmiş casus, düşmanın bize çalışan casuslarıdır.
4-Ölü casus, düşmana yanlış bilgi veren,bizim verdiğimiz yanlış bilgiyi doğrudan düşman casusuna iletendir.
5-Canlı casus,düşmandan doğrudan bilgi getirendir.

Yorumlar